In de komende vijftien jaar zal het aantal mbo-studenten in Lansingerland groeien van 1608 naar 1724, volgens een nieuwe prognose van de Dienst Uitvoering Onderwijs. Deze groei staat haaks op de landelijke trend, waar een daling wordt waargenomen.
De instroom van mbo'ers op de arbeidsmarkt in heel Nederland zal echter afnemen met gemiddeld 7 procent tot 2039. Dit komt voornamelijk door een afname van het aantal jongeren en de voorkeur van meer tieners voor hbo- of universitaire studies.
In Lansingerland zal met name de zorgsector een stijging zien van mbo-studenten, van 445 naar 479. Ook de bouw- en technieksector zal een toename ervaren, van 174 naar 183 studenten over vijftien jaar.
Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland benadrukt de noodzaak van maatregelen zoals gratis collegegeld en studiefinanciering om arbeidskrachten aan te trekken. In de zorgsector pleit voorzitter Anneke van Westerlaken van ActiZ voor realistische verwachtingen gezien de groeiende vraag naar wijkverpleging.
De stijging van zorg-mbo'ers is essentieel vanwege de toenemende vergrijzing in de regio, terwijl er ook een grote vraag is naar vakkrachten in de bouw en techniek voor nieuwbouw- en verduurzamingsprojecten.
De Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft vastgesteld dat Lansingerland vergelijkbaar is met vijftien andere gemeenten, waaronder Pijnacker-Nootdorp en Woerden. Deze vergelijking is gemaakt op basis van gezinssamenstelling en sociaal-economische positie.